Există câteva exerciții fizice pentru antrenarea inimii. Dr. Stanislav Rurac a oferit informații prețioase în acest sens! Dacă vă doriți să ascultați dialogul integral dintre medicul primar în chirurgie cardiovasculară și directorul editorial al Grupului Gândul, vă puteți abona la canalul de YouTube ALTCEVA cu Adrian Artene.
Adrian Artene: Adăugăm lângă alimentație, așa cum menționați mai devreme, și sportul. Sportul ca și antenament pentru inimă. Sportul ce presupune? Trebuie, și aud de nenumărate ori, dacă vrei pentru inimă, doar cardio, mișcările cardio, lucrul cu greutățile la sală nu sunt acceptate de către inimă. Care este adevărul?
Sau după o anumită vârstă, poate mersul în ritm mai alert, poate exercițiile acasă, făcute într-un ritm foarte alert, în așa fel încât pulsul să fie mărit până la 160-170, considerându-se că pentru inimă și pentru sistemul vascular ar fi un exercițiu foarte bun. Care este adevărul despre sport?
Citește și: Adevărul despre suplimentele alimentare, conform dr. Stanislav Rurac. Când trebuie să le luăm, de fapt
Dr. Stanislav Rurac: Cred că sunt multe discuții și mulți ar fi de acord sau ar fi împotrivă. Părerea mea este că sportul trebuie să se rezume la păstrarea tonicității organismului. Unii, sigur, preferă să meargă la sală, să tragă de fiare, cum zicem noi, sau să alerge, să facă jogging sau să treacă la nivel mai mare, adică să alerge maraton.
Fiecare simte ce îi cere organismul. Eu cred că de aici pleacă tot. Dar pentru restul, care consideră că sportul, în general, nu prea ar avea loc în viața lor, eu le-aș spune că mișcarea în sine trebuie să o luăm ca sport, ca exercițiu. Adică mersul pe jos este foarte bun pentru organism, întoul este excepțional, este un sport care cuprinde cam tot. Noroc că am avut acum olimpici care au mai crescut interesul pentru aceste sporturi.
Recomandarea mea este mișcarea zilnică. Adică sedentarismul, în general, este unul dintre factorii favorizanți în boala cardiacă sau în bolile cardiovasculare. Prin mișcare, motorul nostru, inima, pompează mai repede și mai mult sânge, care ajunge cât mai departe, cât mai mult în periferie: la creier, la mâini, la musculatură și așa mai departe.
Noi trebuie să ne folosim de chestia asta fiindcă așa menținem organismul în stare de veghe. Organismul este un obiect foarte leneș, lenea este legată de inactivitate. (…) În loc să stai la televizor după o zi de muncă la care nu te-ai mișcat foarte mult, preferi să ieși afară și să faci o tură în jurul lacului dacă e aproape sau prin parc. O să observi cum te trezești, cum o să fii mai funcțional și nu te mai ia somnul și oboseala.
Zici că te recuperezi dacă dormi mult, nu cred că e adevărat. Un somn de 7 ore de mai mult decât suficient. Alții au nevoie de 5 ore, unii poate au nevoie de 8, dar mai mult 8 nu mai este odihnă.
Citește și: Dieta pentru o inimă sănătoasă, potrivit dr. Stanislav Rura. Care sunt alimentele ce ne ”otrăvesc”